Kontakt:
Hovedpine, - der er mange slags!

Hver tiende dansker har ondt i hovedet mindst én gang om ugen. hovedpine er en folkesygdom, der rammer på tværs af køn og alder. heldigvis har langt de fleste personer kun få eller lettere anfald.

hovedpine kan skyldes mange forskellige ting. Hvis du jævnligt har hovedpine er det vigtigt at du får det undersøgt. hvis den rigtige behandling samt forebyggelse iværksættes kan man ofte komme hovedpinen til livs.

Den hyppigste hovedpine er spændingshovedpinen. Ved spændingshovedpine varer symptomerne fra 30 minutter til 7 dage. Denne hovedpine føles ofte som om du har et stramt bånd om hovedet. Du er sandsynligvis ofte plaget af muskelspændinger over skulderåget og imellem skulderbladene, og du har måske også en dårlig holdning.

Nakkehovedpinen stammer som navnet antyder fra nakken. Den skyldes at leddene i nakkerygsøjlen ikke bevæger sig frit. Det giver spændinger der trækker op som hovedpine til baghovedet eller de stråler helt frem til øjet. Denne hovedpine har du oftest kun i den ene side af hovedet. Nakkehovedpine er den bedst egnede for kiropraktisk behandling, her vil man i langt de fleste tilfælde kunne afhjælpe hovedpinen.


Migræne er oftest kun i den ene side af hovedet, hvor hovedpinen føles dunkende. Du kan ikke holde ud at motionere når du har migræne. Ofte har du også kvalme og måske opkastninger. Du søger ofte hvile i et mørkt, stille lokale hvor du gemmer dig væk under dynen, fordi stærk lys og høje lyde er svære at holde ud. hos nogle er der i timerne før et anfald synsforstyrrelser, det er det man kalder "med aura".

Der er ingen der endnu kender den egentlige årsag til migræne. Men man ved, at blodkarrene i hjernen under et anfald udvider sig for derefter at trække sig sammen. Det er formentlig disse ændringer i blodkarrene, som fremkalder smerten.

Det er oftest mænd der får klyngehovedpine (hortons hovedpine). Her er smerterne helt fremme ved det ene øje, og du kan have tåre- og næseflod. Anfaldene kommer i klynger, - heraf navnet, dvs. at der kommer imellem 1-8 anfald i døgnet i nogle dage/uger. Efter sådan en periode kan der gå flere måneder til år inden der igen kommer en klynge af hovedpiner. Når du har et anfald er du i modsætning til dem med migræne meget urolig, du vandrer frem og tilbage og har trang til at banke hovedet imod væggen for at aflede smerten. Denne hovedpine er specielt voldsom og er heldigvis også sjælden.

Der findes adskillige andre typer af hovedpine der er meget sjældne.

Der er en række ting der kan udløse din hovedpine. her kan jeg nævne langvarig monotone arbejdsstillinger som man ofte forbinder med fabriksarbejde, arbejdsstillinger hvor man skal holde armene i en bestemt position i længere tid ad gangen, medicin, p-piller, dehydrering, for meget kaffe, rygning, stress, alkohol specielt rødvin, flimrende lys, høje lyde, kemikalier, kæbeledsproblemer, dårligt indeklima og for lidt motion.

Grunden til at du får hovedpine er sjælden kun én. For at få stillet den rigtige diagnose og få den rigtige behandling for din hovedpine er det vigtigt med en grundig undersøgelse. Mange har glæde af at blive undersøgt af deres kiropraktor der kan udrede årsagen samt sætte et behandlingsforløb i gang.